RÓLUNK

Horváth Péter

főszerkesztő, stúdióvezető

Tóth Balázs

operatőr, vágó

Makkai Zsanett

szerkesztő-riporter, online szerkesztő

A Füzesabonyi Városi Televízió 1994 decemberében kezdte meg működését. Létrehozói a Városi Művelődési Központ munkatársai voltak.

A Városi Televízió eleget téve az 1996 I. törvény követelményeinek megfelelően átalakult 100%-os önkormányzati tulajdonú közhasznú társasággá, így önálló jogi személlyé vált.

1998-tól jelentős előrelépést tett a televízió, kiépült a stúdió és a vezérlő és vágószoba. 2003-tól a műsorkészítés a legmodernebb digitális technikával történik. 2008-tól a tulajdonos önkormányzat a városi közművelődési feladatok ellátásával bízta a televíziót működtető nonprofit kft-ét. Ezt a megbízást 2011 júliusában vonta vissza a tulajdonos. A televíziót 2011 decemberében minősítette át a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsához kereskedelmiből közösségi médiaszolgáltatóvá.

Jelenleg a Füzesabonyi Városi Televízió vezetékes műsorelosztókon- DIGI TV Kft, Magyar Telekom Nyrt. – keresztül sugározza műsorait . A Magyar Telekom IPTV szolgáltatása Füzesabonyon kívül még 9 településen ( Besenyőtelek, Dormánd, Mezőtárkány, Szihalom, Mezőszemere,Poroszló, Kerecsend, Maklár,Nagytálya) biztosítja a  Füzesabonyi Városi Televízió elérhetőségét.

Műsorszerkezet

A kezdetekkor heti egyszeri alkalommal a Heti Krónika című magazinműsorral jelentkezett a Városi Televízió. A Városi Televízió az indulástól kezdve vágatlan formában közvetíti a testületi üléséket.

A Városi Televízió többször is jelentkezett rendkívüli élő adásokkal, fórumokkal amikor a polgárok életét meghatározó események zajlottak a településen. /országgyűlési-helyhatósági választások, árvíz stb. Felismerve a nézői igényt, 2005 óta a szerkesztőség folyamatosan tudósít a Füzesabony térségi településeken történtekről is.

A média használati szokások eltolódása miatt- a fiatal generációk inkább már az internetről és nem a televízióból tájékozódnak- a szerkesztőség a 2006-ban www.fuzesabonytv.hu címen elindította honlapját, ahol a magazinműsor riportjai, az önkormányzati ülések illetve a szerkesztőség kisfilmjei megnézhetővé illetve letölthetővé váltak. Továbbá a weboldal lehetőséget nézőkkel való interaktív kapcsolattartásra is.

A közösségi médiaszolgáltatói műsortervét 2011 decemberétől léptette életbe a szerkesztőség. A hír és tájékoztató műsorokon túl oktatási, ismeretterjesztői és vallási műsorszámok is felkerültek a televízió heti műsorkínálatába.

A közösségi televíziózás

Az NMHH Médiatanácsa 2011 december 14-én nyilvánította közösségi médiaszolgáltatóvá a Füzesabonyi Városi Televíziót. A törvényi előírásoknak megfelelően a közösségi médiaszolgáltatóként működő Városi Televízió saját gyártású műsorai heti 4 óra időtartamra bővültek. A megszokott hétfői hírmagazin a „Heti Krónika” mellett több új műsort is indult. A „Nyitott óvodák, nyitott iskolák” című magazin az intézményekben folyó oktatási nevelési munka eredményeit, valamint az ide járó óvodások és diákok tevékenységét mutatja be. A vallási műsorszámban a Hitéletben rendszeresen közvetítésre kerülnek a helyi misék és a jelentősebb egyházi események. Az „Önkormányzati Híradó”-ban vágatlan formában és kommentár nélkül láthatóak a helyi Képviselőtestület soros és rendkívüli ülései.

2015-ben internetes tartalomszolgáltatást is elindított a szerkesztőség a www.fuzeshirek.hu webhelyen. Célunk, hogy friss napi információkkal lássuk el a térségben élőket. Az ide feltöltött tartalmak döntően a szerkesztőség által készített televíziós híranyagokra támaszkodnak. A műsor előzetesről a Képújságból valamint a honlapról kapnak információkat a nézők

Együttműködés

A Füzesabonyi Városi Televízió napi szintű munkakapcsolatban a megyeszékhely legfontosabb elektronikus médiumával a Városi Televízió Egerrel. A szerkesztőség által készített riportok heti rendszerességgel szerepelnek a TV EGER Híradó+ illetve a Kilátó című műsoraiban. A Füzesabonyi Városi Televízió 2013-ban nyer felvételt a Helyi Televíziók Országos Egyesületének, ami további médiaszolgáltatókkal történő jövőbeni együttműködés lehetőségét rejti magában.

Eredmények

A Városi Televízió jelenleg az egri és a gyöngyösi tévék mögött a megye harmadik televíziója. /Holott az anyagi és személyi lehetőségek meg sem közelítik a megye legnagyobb városaiban működő két televízióét !/. Ez a szakmai színvonal a műsorkészítők szellemi tőkéjének köszönhető.

A szakmai szintet jelzi az is, hogy a televízió munkatársa közreműködtek az MTV Főtér című magazin műsorának heves megyei településeket bemutató adásaiban is.

A szerkesztőség többször is sikerrel pályázott Honvédelmi Minisztérium kommunikációs pályázatán. Ezeket a filmeket a Magyar Televízió mutatta be. A szerkesztőség filmjei két alkalommal(2004,2006) szerepeltek a Rómában évente megrendezésre kerülő “Eserciti e Popoli” (Hadsereg és Társadalom) elnevezésű nemzetközi filmfesztiválon. A szerkesztőség tagjai az Egyesült Állomok Külügyminisztériuma támogatásával 2004-ben és 2010-ben voltak szakmai tanulmányúton az USA-ban.

A szerkesztőség kétszer nyert el országos díjat, először 1996-ban az Országos Videó-fesztiválon az Ösvények című portréfilm kapott különdíjat ,majd ‘98 -ban a TV2 mellett elnyerte a Magyar Vöröskereszt Médiadíját.